De Krochten aflevering 4 – Constant Meijers

AMSTERDAM – We zijn vandaag (maandag 14-12-2020) op bezoek in Amsterdam bij Constant Meijers, onze gast van deze aflevering van “De Krochten, een zoektocht naar de wortels van de Nederrock”.

Constant Meijers begon als popjournalist bij het undergroundblad Aloha. In de jaren zeventig was hij hoofdredacteur van Muziekkrant OOR, Hitkrant en OOR’S Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie. Sinds 1997 is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Theatermaker. Eerder verscheen van zijn hand Kom van dat dak af en ‘Hotel Californië & andere Rock-‘n-Roll verhalen’

Popjournalist Constant Meijers (1945) begon als popjournalist bij het undergroundblad Aloha en was in de jaren zeventig hoofdredacteur van Muziekkrant Oor, Hitkrant en OOR’S Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie.

In die woeste jaren waarin popmuziek de jeugdcultuur bepaalde, maakte Constant reportages die ver uitstegen boven de gebruikelijke vraag-en-antwoordjournalistiek. Hij raakte bevriend met o.a. Neil Young, Bruce Springsteen, Tom Waits, Glenn Frey en Don Henley, verzeilde in allerlei avonturen met zijn gesprekspartners en wist zo de ziel en zaligheid te doorgronden van de vrolijkste rocker tot en met meest getroebleerde singer-songwriter. Dit soort journalistiek – waarbij de schrijver zelf aan het rock-‘n-roll bestaan meedoet en vanaf het front zijn ooggetuigenverslagen optekent – is al decennia ondenkbaar.

Sinds 1997 is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Theatermaker. Eerder verscheen van zijn hand ‘Kom van dat dak af’, ‘Forever young’ en ‘Hotel Californië & andere Rock-‘n-Roll verhalen’.

In ‘Forever young’  – de muziek van Neil Young als soundtrack van mijn leven, beschrijft hij de invloed (de muziek) van Neil Young op zijn leven.

Als Constant Meijers voor het eerst de muziek van Neil Young hoort, heeft hij haar tot op zijn schouders en woont hij in een studentenkamertje in Amsterdam. Hij raakt direct in de ban van de Canadese singer-songwriter en vindt in hem een zielsverwant. De melancholie van zijn muziek, de onzekerheid die uit zijn teksten spreekt, de troostrijke stem: dit alles treft de jonge Constant tot diep in zijn ziel. Wanneer hij een paar jaar later voor Muziekkrant OOR gaat schrijven, is zijn grootste wens Young te spreken te krijgen. Kort voor een optreden in Londen wordt Meijers opgetrommeld om zeventien flessen tequila van het merk Jose Cuervo Gold, Neils favoriete drank, mee naar Engeland te nemen. De kans om Young te ontmoeten laat hij zich niet ontgaan. Vanaf dat moment ontstaat een bijzondere band tussen de twee mannen. In Forever Young beschrijft Constant Meijers hoe de muziek van Neil Young verweven raakte met zijn leven en hoe daarin de fan, de criticus en de vriend om voorrang bleven strijden

In ‘Hotel Californië & andere Rock-‘n-Roll verhalen’ word je meegevoerd naar de tijd dat rockers helden waren en brutale popjournalisten hun verhalen ongezouten opschreven.

Kortom, luister naar deze aflevering om de popcultuur en muziek van de jaren 60, 70 en 80 beter te leren kennen.

Klik op 1 van de 2 uren hieronder, het interview begint meteen. Veel luisterplezier!

  1. De Krochten aflevering 4, 1e uur: Popjournalist en hoofdredacteur Constant Meijers Aloha, Muziekkrant OOR, Hitkrant, Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie en tijdschrift Theatermaker 58:10
  2. De Krochten aflevering 4, 1e uur: Popjournalist en hoofdredacteur Constant Meijers Aloha, Muziekkrant OOR, Hitkrant, Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie en tijdschrift Theatermaker 58:08

Deel dit bericht!