De Krochten aflevering 6 –  Joost Swarte

HAARLEM – Midden in de Haarlemse wijk de Vijfhoek ligt het atelier van Joost Swarte, één van de bekendste Haarlemse kunstenaars. Als graficus en cartoonist tekent en tekende hij voor o.a. de tijdschriften New Yorker en Vrij Nederland, maar ook ontwerpt hij glas in lood ramen en gebouwen (zoals de Toneelschuur).

In zijn prachtige pand staan op 26 maart 2021, de microfoons van de Krochten om Joost te bevragen over zijn werk maar vooral over zijn relatie met muziek. Want hij komt uit een familie met muzikale roots en Joost heeft een spannende muzikale smaak.

Al vroeg in zijn carriere ontwerpt hij platenhoezen en lp-labels voor onder andere de Spiderz, de Houseband en de Rousers. Het bekendst is echter zijn samenwerking met multi-instrumentaliste Fay Lovsky: projecten als Jopo in Mono, Jopo in Mini maar ook voor de bands waarin zij actief is zoals La Bande Dessinée. Begin volgend jaar zal (lang verwacht) nieuw werk van dit duo verschijnen.

We leren Joost Swarte in deze uitzending van de Krochten op een andere manier kennen via zijn muzikale favorieten en samenwerkingen. Een mooi gesprek over misschien minder voor de hand liggende onderwerpen met deze kunstenaar. Daarnaast zal er worden stilgestaan bij zijn muzikale favorieten, het verband tussen cartoons en muziek en de mooiste hoezen ooit gemaakt.

Het interview wordt gelardeerd met muziek die hij heeft gemaakt maar ook met zijn muzikale helden zoals Captain Beefheart. En natuurlijk staan we ook stil bij zijn liefde en avonturen rond de Formule 1.

Klik op 1 van de 2 uren hieronder, het interview begint meteen. Veel luisterplezier!

  1. De Krochten aflevering 6, 1e uur: Joost Swarte Graficus, cartoonist en uit een familie met muzikale roots 58:42
  2. De Krochten aflevering 6, 2e uur: Joost Swarte Graficus, cartoonist en uit een familie met muzikale roots 59:02

Deel dit bericht!