ZANDVOORT – De uitzending van 3 mei 2021 stond in het teken van verzetsstrijders uit de LHBTI-gemeenschap, voorafgaand aan de 4-mei herdenking die de dag erop was. De presentatie was weer in handen van Ronald Hueskens en Anja Westerweel, die ook de muziek had uitgezocht. De jingles zijn verzorgd door Henk Burger en Cor Draijer en laatstgenoemde deed ook de techniek tijdens de uitzending.

De uitzending werd muzikaal omlijst met liedjes uit de songfestivals in de loop der jaren en de onderwerpen gingen over LHBTI’ers in de oorlogsjaren 1940-1945. Als eerste kwam Pim Ligvoet in de uitzending. Hij is schrijver van het boek “Ik heb een heel tijdje niets van me laten horen” (ISBN: 9789078381082), maker van de website www.bevrijdingintercultureel.nl en bestuurslid en organisator bij het Comité 4 en 5 mei Slotervaart die de jaarlijkse Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op het Sierplein in Amsterdam organiseert. Hierna was het de beurt aan Toni Boumans, zij werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla en is na haar pensioen begonnen met het schrijven van boeken. Recentelijk verscheen van haar een boek met de titel “Je mag wel bang zijn, maar niet laf, (isbn: 9789463821179) over de illustere familie Bakker waar de homofiele verzetsstrijder Sjoerd Bakker (1915-1943) uit vandaan kwam, één van de verzetslieden die in 1943 de aanslag op het bevolkingsregister pleegden, wat voor Amsterdam een hele bijzondere daad was. Hij deed dat niet alleen, bij deze groep was ook Frieda Belinfante een Nederlands celliste en dirigente die in 1955 Amerikaans staatsburger werd. Boumans zocht haar daar op en maakte over haar een documentaire. Er was echter zoveel materiaal dat ze besloot er ook een boek over te schrijven. Haar eersteling: Een schitterend vergeten leven. (isbn: 9789460038150).

In het 2e uur kwam een derde persoon uit de verzetsgroep aan bod. Hierover heeft Toni Boumans een documentaire gemaakt met de titel “Na het feest, zonder afscheid verdwenen. Notities uit het leven van Willem Arondéus”, een documentaire over het leven van de homoseksuele kunstenaar, schrijver, en verzetsstrijder in de Tweede Wereld oorlog, Willem Johannes Cornelis Arondéus, en één van de mede-plegers van de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. In deze documentaire ook een interview met de celliste Frieda Belinfante. Zij zat samen met Arondéus in het verzet en zij maakten samen deel uit van de groep die een aanslag pleegden op het Bevolkingsregister van Amsterdam. Na dit bijzonder interessante gesprek in drie delen kwam Piet Boogert in de uitzending. Hij is bestuurslid bij de Stichting Homomonument en organisator van de 4-mei herdenking bij dit monument. Als laatste volgde een 2e interview met Pim Ligvoet over Nico (Niek) Engelschman (Bob Angelo) en de foute Joodse lesbienne Anne (Ans) van Dijk, de enige Nederlandse vrouw die ter dood werd veroordeeld en waarbij ook het doodvonnis werd voltrokken wegens haar verraad van onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een boeiende uitzending met zeer interessante interviews over mensen die we bijna allemaal waren vergeten.

Klik op een titel hieronder, het interview begint direct af te spelen:

  1. Over de website: bevrijdingintercultureel.nl RRZ-2021-05-01-01 – Gast: Pim Ligvoet 11:05
  2. Over Willem Arondéus, beeldend kunstenaar, auteur en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog RRZ-2021-05-01-02 – Gast: Toni Boumans, Journaliste, documentaire-maakster en boekenschrijfster 10:30
  3. Over Frieda Belinfante, Nederlands cellist en dirigent en verzetsstrijder gedurende de Tweede Wereldoorlog RRZ-2021-05-01-03 – Gast: Toni Boumans, Journaliste, documentaire-maakster en boekenschrijfster 10:16
  4. Vervolg interview Frieda Belinfante over o.a. de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam RRZ-2021-05-01-04 – Gast: Toni Boumans Journaliste, documentaire-maakster en boekenschrijfster 20:40
  5. Bestuurslid Stichting Homomonument en organisator van de 4-mei herdenking bij dit monument RRZ-2021-05-01-05 – Gast: Piet Boogert 7:07
  6. In gesprek over Niek Engelschman (Bob Angelo) en de foute joodse lesbienne Anne (Ans) van Dijk RRZ-2021-05-01-06 – Gast: Pim Ligvoet 11:32
  7. De volledige uitzending van het 1e uur Rainbow Radio Zandvoort, 03-05-2021 55:26
  8. De volledige uitzending van het 2e uur Rainbow Radio Zandvoort, 03-05-2021 56:36
Deel dit bericht!