DEN HAAG – Vandaag (donderdag 3 juni 2021) gaan we in de Krochten met onze gast Henk Koorn terug naar eind jaren 80. Henk Koorn is de zanger van ‘Hallo Venray’, één van de langst bestaande rock ’n ’roll bands in Nederland. Al meer dan 30 jaar actief, maar nog niet zo oud als de Bintangs die eerder in de krochten achter de microfoon plaats namen.

Zanger en Frontman Henk Koorn richtte de band in 1987 op en in de tussentijd zijn er al 13 albums uitgebracht. Met als 1 van de hoogtepunten een optreden op Pinkpop in 1992 wat bij veel mensen bekend is gebleven dankzij de escapades van een ander frontman, Eddy Vedder die vanaf een kraan in het publiek sprong.

Daarnaast is en was Henk in allerlei andere bands en samenwerkingen actief zoals de Supertroopers en Henk en Melle. Ook is  hij de Sahara Sound Studio in Den Haag gestart van alwaar we vandaag met Henk gaan spreken over zijn jeugd en muzikale invloeden maar vooral ook over zijn eigen muziek.

Saillant genoeg komt bij Henk Koorn de muziek niet op de eerste plaats. “Ik ben een tekstmens. De kiem van het nummer is bij mij altijd de tekst. De kunst is om de woorden zo achter elkaar te zetten dat je een mooi klinkend geheel krijgt. Neil Young kan dat bijzonder goed.

Je zei ooit over zijn teksten: wat hij precies wil zeggen, is me niet altijd even duidelijk, maar ik heb het gevoel dat ik het toch begrijp.

“Hij kan heel goed mooie woorden uit de lucht plukken en die vervolgens mooi achter elkaar zetten. De klank van woorden in je hoofd – dat is iets wat ik min of meer van hem heb overgenomen. Want hoe een tekst klinkt, is in wezen belangrijker dan de betekenis ervan. Wat natuurlijk nog niet wegneemt, dat het wel degelijk ergens op moet slaan. Daarbij moet je ruimte overlaten aan de luisteraar, vind ik. Wanneer je iets niet precies zegt,  kan een ander daar namelijk zelf iets bij verzinnen. Ook voor mij persoonlijk is dat prettig, want als ik zo’n tekst over tien jaar zing, kan ik het weer anders voelen.”

Klik op 1 van de 2 uren hieronder, het interview begint meteen. Veel luisterplezier!

  1. De Krochten aflevering 9, 1e uur: Henk Koorn o.a. over 'Hallo Venray', Supertrooper en Henk en Melle 59:30
  2. De Krochten aflevering 9, 2e uur: Henk Koorn o.a. over 'Hallo Venray', Supertrooper en Henk en Melle 64:28
Deel dit bericht!