ROTTERDAM – Zondag 1 augustus (2021) is het een zonnige middag: de mannen van de Krochten lopen door het oude Noorden. De wijk waar Feijenoord icoon Coen Moelijn zijn eerste mannetjes passeerde bij het straatvoetbal en waar de schilder Willem de Kooning geboren is en waarschijnlijk zijn eerste krasjes op papier zette.

We gaan hier op bezoek bij Mark Ritsema om met hem de muzikale historie van zijn band Spasmodique te ontrafelen. Hoe is de band ontstaan en wat zijn de meest memorabele momenten tot op heden, want Spasmodique bestaat nog steeds.

Verder horen we Mark over zijn solowerk en zijn rol in de bands Raskolnikov, Nightporter en Cobraz. We staan ook stil bij de samenwerking met zijn held Dirk Polak van Mecano met wie hij samenspeelde en toerde en onder de naam Polar Twins twee albums heeft gemaakt. Gedurende 2 uur horen we Marks muzikale historie en toekomst maar ook zijn muzikale invloeden die hij in al die jaren heeft verzameld en verwerkt.

Klik op 1 van de 2 uren van het interview hieronder om te luisteren.


  1. De Krochten aflevering 12, 1e uur: Mark Ritsema Over Spasmodique, Raskolnikov, Nightporter, Cobraz en Polar Twins 62:50
  2. De Krochten aflevering 12, 2e uur: Mark Ritsema Over Spasmodique, Raskolnikov, Nightporter, Cobraz en Polar Twins 60:56
Deel dit bericht!