ZANDVOORT – Dit keer is onze gast in “De Krochten, een zoektocht naar de wortels van de Nederrock” Tom America, mensendichter, taalkunstenaar en muzikant. Als geen ander weet hij taal en tekst met muziek te combineren, wat intrigerende, niet alledaagse muziek oplevert!

Henk Hofstede (eerder bij ons in De Krochten), die door America’s toedoen op het spoor is gezet van het surrealisme, vraagt de taalgoochelaar om een bijdrage te leveren aan La Grande Parade, een plaat die verschijnt naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling van moderne kunst in het Stedelijk Museum in 1985. De opdracht: laat je inspireren door een kunstwerk uit de expositie. MAM wil een hommage brengen aan het schilderij Maternité van Pablo Picasso. Voor Maternité (1986) interviewt America zijn moeder. Hij werpt haar de vraag “mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?” voor de voeten. Haar antwoord monteert zoonlief tegen een achtergrond van Chinees aandoende klanken: ” Nou dat is moeilijk te zeggen / wanneer je dat precies gegeten hebt / maar ik denk dat je toen een jaar of drie was / toen je bij opa en oma gelogeerd was / eh… toen Carlo geboren is.” Vervolgens barst de song los op een funkgroove die afgekeken lijkt van Talking Heads. Met zoiets triviaals als een boterham met kaas als onderwerp is de song een kantelpunt in de Nederlandstalige popmuziek. Later zal Erik de Jong (Spinvis) bekennen dat dit nummer hem de weg wees.

Tom was ook lid van o.a. Sammie America’s Gasphetti, MAM, maar ook liedjesschrijver en solist met bijvoorbeeld het album Tjielp Tjielp. Kortom iemand bij wie we zeker moeten zijn om de beïnvloeding en inspiratie vanuit andere kunstvormen zoals literatuur, beeldende kunst en film op de muziek te weten te komen.

Klik op 1 van de 2 uren van het interview hieronder. In verband met bufferen duurt het soms enkele seconden.

  1. De Krochten aflevering 17, 1e uur: Tom America Over Sammie America's Gasphetti, MAM en Tjielp Tjielp 59:19
  2. De Krochten aflevering 17, 2e uur: Tom America Over Sammie America's Gasphetti, MAM en Tjielp Tjielp 62:27
Deel dit bericht!