ZANDVOORT – Omdat het vrijwel onmogelijk was om met personen af te spreken op deze 1e dag in het nieuwe jaar, blikken we terug op het politieke jaar 2021 waarbij we de nadruk leggen op de ‘stoelendans’ bij de VVD en de nieuwkomers bij de verkiezingen in 2022, dit jaar dus. We hebben geprobeerd deze uitzending zo neutraal mogelijk te maken en gaan zoveel mogelijk gebruik maken van reeds gehouden interviews met de belangrijkste spelers in het politieke veld van Zandvoort. Nadat het programma klaar was, gaf Wijnand Burger aan, dat hij wel langs wilde komen in de studio om een door hem geschreven column uit de serie “Zijn ze nu helemaal belazerd” voor te lezen.

In het 2e uur gaan we verder met de terugblik en laten wij een gedeelte van een interview horen van 25-01-1991 met Rien Couvreur (die in een ver verleden nog eens prins carnaval is geweest, hier rechts op de foto) die toen wilde opstappen met stille trom als partijvoorzitter van de VVD. Op 14-11-2020 hadden wij in Goedemorgen Zandvoort een interview met Wilfred Tates en die gaf toen al aan dat hij de dynamiek van Zandvoort miste en eigenlijk weer in Zandvoort wil wonen. En ook ging het over het ambtenaren-apparaat wat volgens Tates terug moet komen naar Zandvoort. Of het komt door Ben Zonneveld die het interview deed en zei dat we hem graag weer eens terug zagen, dat weten we niet maar we hebben inmiddels wel vernomen dat hij nu ook echt komt.

Omdat anderhalf uur Zandvoortse politiek wel genoeg was, vonden we het leuk om enkele oude interviews van ruim 30 jaar oud weer eens uit te zenden. De ouderen onder ons kennen vast nog wel Bram Stijnen en mevrouw Kraan-Meeth. In 1991 kreeg ZFM medewerker Sigrid Schopman tijdens een live-uitzending vanuit het gemeentehuis voor het programma Zandvoortse Zaken, de kans om Bram Stijnen en ook nog even mevrouw Kraan-Meeth te interviewen. Luistert u nog maar eens naar Bram Stijnen, ook wel het geweten van de Zandvoortse politiek. Bram Stijnen wilde nooit zelf een interview geven, hij vond zichzelf niet belangrijk, het ging om Zandvoort en niet om hem. En toevallig ging dit interview over de geschiedenis van Zandvoort. Dus maakt hij een uitzondering.

Ook vonden we nog een interview met Emmy van Vrijberghe-De Coningh van 11 januari 1991, die 20 maanden later en veel te vroeg op 44-jarige leeftijd op 26 september 1992 overleed aan een acute hartstilstand. Het Cultureel Centrum bestond 15 jaar en diezelfde week werd er een nieuwe expositie geopend. Emmy verteld over de zeer moeilijke opstart-periode en dat het Cultureel Centrum is ontstaan uit het Genootschap Oud Zandvoort.

Roy Dongen voor de mede-presentatie in het 1e uur en als 2e Pim Grooff en verder alle personen die hebben meegewerkt aan deze uitzending zonder dat ze het wisten. Dat waren Michiel Hermsen, Martijn Hendriks, Sven Drommel, Jerry Kramer, Ellen Verheij, Arie Griffioen, Belinda Goransson, Bruno Bouberg Wilson, Maaike Koper, David Moolenburgh, Wilfred Tates, Sigrid Schopman, Rien Couvreur, Bram Stijnen, mevrouw Kraan-Meeth en Emmy van Vrijberghe-de Koning.

Verder wil ik Martijn Hendriks bedanken voor het onder de aandacht brengen van de uitspraak “Een klok die stilstaat heeft ook 2x per dag gelijk“. Het citaat van de stilstaande klok is ontleend aan “Een stilstaande klok heeft twee keer per dag gelijk” door Louis Th. de Mérode, Groningen, 1983. Hij had het van zijn Opa. Die zei altijd als hij het over domme mensen had: “Een stilstaande klok heeft twee keer per dag gelijk en dat is meer dan van jou kan worden gezegd.”

Frits Bolkestein maakte er destijds in 2011: ‘Ach, ook een stilstaande klok wijst twee keer per dag de juiste tijd aan.’ van, tijdens een interview. We gaan deze uitspraak onthouden!

Klik op één van de twee uren van de uitzending op de playlist hieronder om de uitzending te starten.

  1. De volledige uitzending van het 1e uur GMZ-2022-01-01 56:52
  2. De volledige uitzending van het 2e uur GMZ-2022-01-01 56:10
Deel dit bericht!