ZANDVOORT – Deze uitzending is de laatste uitzending die Gert van Kuijk presenteerde. We hebben een mooie foto van Gert gevonden en die staat hier bovenaan. Wij wensen iedereen die onze geliefde Gert mist, veel sterkte toe. Gert was een verbinder, stond altijd open voor een andere mening en probeerde niet jouw mening te veranderen. Wel wilde hij die mening begrijpen en dat moest je dan uitleggen. Ik, Cor Draijer, had in het begin wat moeite met Gert. Hij had altijd vragen en ik werd daar soms niet goed van want hij bleef maar vragen. Maar hij wilde dingen begrijpen en je moest dat zelf uitleggen. Na enige tijd kwam ik er achter dat Gert eigenlijk bijna niks zag maar hij kreeg het wel voor elkaar om iedere week weer een lijst met interessante gasten uit te nodigen voor een interview. En toen had ik respect, hij wilde nooit zeggen hoe slecht hij zag maar ik wist na enige tijd dat dat bijster weinig was. Zelf maakte hij van zijn aandoening een luchtig iets. Ik kan mij herinneren dat er een moment was dat we een discussie hadden over een onderwerp, buiten de microfoon om, en toen zei ik tegen hem, Gert, dat zie je echt verkeerd. En toen zei hij bloedserieus dat ik niet zo hoefde te benadrukken dat hij niet goed zag. Met een stalen gezicht. Ik schrok en toen lachte hij. Dat was Gert voor mij. Hij deed aan zelfspot want dan was zijn oogziekte makkelijker voor hem, zei hij een keer.

Ook was hij druk bezig om een oogcafé op te zetten in Zandvoort zodat mensen met oogproblemen samen konden komen. Dat was echt een wens van hem en het is er nooit van gekomen vanwege corona. De website is er nog. Heel apart om dat nu te lezen want ik heb het net voor het eerst pas opgezocht. Ik zou graag willen meewerken aan het opzetten hiervan en wil een oproep doen aan iedereen in Zandvoort om mensen hiervoor aan te melden, zowel voor de organisatie als toekomstige bezoekers. Hoe dat dan verder moet, weet ik nog niet maar stuur me gerust een email op c.draijer add zfmzandvoort.nl en het woordje add dan vervangen door @ en aan elkaar, anders krijg ik weer bitcoin-spam in mijn email.

Ook herinner ik mij een moment op een zaterdagmorgen, dat Gert zou komen om te presenteren. Hij was altijd op tijd maar deze keer was hij er niet. Dus ik deed de presentatie want we zouden met z’n drieën zijn die morgen. We deden een oproep op de radio dat als hij het zou horen (hij luisterde altijd), dat we graag hem erbij zouden willen hebben. Een half uur later kwam hij, vergezeld van zijn partner, met een verontrust gezicht binnen. Hij was verdwaald en liep op de Frans Zwaanstraat ter hoogte van het Zwanemeer. Hopeloos verdwaald. Ik vond het bijzonder vervelend voor hem, ik wilde een grapje maken door te zeggen ‘zag je ons niet zitten toen je voorbij liep’ maar ik deed dat maar niet. Op dat moment vond ik de door hem zelf ingebrachte zelfspot niet op zijn plek.

Gert was iemand waar je eigenlijk geen onopgelost meningsverschil mee kon hebben. Want hij zorgde er zelf voor dat het meningsverschil heel snel de wereld uit was. Want hij liet je niet gaan voordat het uitgesproken was. Meerdere malen heb ik met hem discussie’s gehad over werkelijk de meest uiteenlopende onderwerpen en we kwamen altijd binnen een half uur tot elkaar en dan was het goed. Ik heb een nogal oranje winterjas en daaraan herkende hij mij. Hij zei dan, ik zie een grote oranje vlek, dat moet Cor zijn. Had ik een andere kleur jas aan, dan herkende hij mij niet. Toen wist ik hoe slecht hij zag, alleen nog maar in schimmen en gekleurde vlekken.

Zijn favoriete band was The Kinks. Dat is niet mijn favoriete band en ik had ergens 1 nummer maar door hem ben ik gaan luisteren naar de muziek van The Kinks. En ook daar kreeg ik waardering voor, ook al is dat niet voor ieder nummer. Wel kregen we 1 keer een meningsverschil en ik kan me dat goed herinneren. De microfoon was dicht en er werd geen muziek van de Kinks gedraaid. Hij zat die muziek af te ‘zeiken’, het was veel te modern maar dat deed hij erom en dat wist ik ook wel. Maar toen de microfoon open ging voor de afkondiging, ging hij gewoon door met te verklaren dat de muziek vandaag niet goed was en viel me helemaal af. Daarop heeft Angelique zijn partner na afloop wat van gezegd en Gert had het in de eerste instantie niet eens door. Het was een soort spelletje, hij zei een week later dat hij hoopte dat ik door zijn commentaar misschien wel The Kinks muziek zou inplannen en draaien maar het kwam een beetje rottig eruit. Die zaterdag had ik zowel in het 1e als het 2e uur een nummer van The Kinks. En het probleem was opgelost en hij had nooit meer commentaar.

Bij het editten van deze uitzending kwamen al deze herinneringen boven water. Zelf zit ik ook al jaren met een paar onverwerkte trauma’s na een tweetal overlijdens en ik heb gemerkt dat als ik dit soort dingen opschrijf, dat het helpt. Dus vandaar dit ellenlange intro tot de laatste uitzending van Gert van Kuijk van Goedemorgen Zandvoort.

Klik op een onderwerp hieronder, het interview begint meteen.

  1. Over het voorlees-ontbijt GMZ-2022-01-26-01 – Gast: Mart 8:17
  2. Vrijwilliger bij het Zandvoorts Museum GMZ-2022-01-26-02 – Gast: Ineke Wassenaar 6:49
  3. Wat komt er deze week in Fan-FM? GMZ-2022-01-26-03 – Gast: Pim Grooff 3:08
  4. Met het Gemeentelijk Nieuws GMZ-2022-01-26-04 – Gast: Walter Sans 8:30
  5. Wat is er deze week in Zandvoort Inside GMZ-2022-01-26-05 – Gast: Dolly ten Pierik 6:57
  6. Wat staat er deze week in de Zandvoortse Courant GMZ-2022-01-26-06 – Gast: Gillis Kok 6:48
  7. Gedicht door de huisdichter van ZFM GMZ-2022-01-26-07 – Gast: Marco Termes 0:53
  8. Wat is er deze week in Alternative FM met aansluitend wat er in Goedemorgen Zandvoort op zaterdag is GMZ-2022-01-26-08 – Gast: Jaap Koper 2:43
  9. De volledige uitzending van het 1e uur GMZ-2022-01-26 57:06
  10. De volledige uitzending van het 2e uur GMZ-2022-01-26 56:19
Deel dit bericht!