Aanloop (11)

31 jan. 2020, In de serie van de muzikale aanlopen uit 1985 naar de Dutch Grand Prix voor het eerste weekend van mei op het Circuit Zandvoort kom ik misschien iets tegen waarvan de meesten zeggen: ‘Oh ja’. Reden voor de muziek uit 1985 is dat dit jaar de laatste keer is geweest dat er een Nederlandse Grand Prix voor Formule 1 wagens te zien en te horen zijn geweest in de Zandvoortse duinen. In het weekend van mei, zal ik waarschijnlijk een centrale rol spelen voor de lokale zender ZFM Zandvoort.
In 1985 brengt Supertramp het album ‘Brother Where You Bound’ uit. Het eerste album zonder het nasale stemgeluid van Rogder Hodgson die niet alleen veel songs voor de band heeft geschreven maar ook de band het vertrouwde gezicht heeft gegeven in de jaren zeventig met onder meer ‘School’, ‘Give a little bit’ en ‘Breakfast in America’.
Op dit album moet de band af zien te rekenen met dat trauma, maar wie het album goed beluistert, weet dat ze daar wel min of meer in zijn geslaagd. Natuurlijk is het titelnummer van dat album één van de meest opvallende stukken op dat album. Zestien minuten duurt het en kent een psychedelische inslag wat ook weinig verbazing wekt, omdat David Gilmour van Pink Floyd daar op mee speelt.
Bekender is de single, waarbij Rick Davies de lead vocals voor zijn rekening neemt. Wie aan ‘Cannonball’ denkt, denkt misschien ook wel aan de ‘Cannonball Run’ waar Burt Reynolds te zien is als J.J. McClure die met zijn vriend Victor Prinzim (met alter ego Captain Chaos) een race van west naar oost Amerika rijden. Doel is omdat zo snel mogelijk af te leggen. Misschien ook hier een overduidelijke link naar de Dutch Grand Prix in mei, want daar is het de kunst om zo snel mogelijk de rondte in te gaan. 


Jaap Koper
@jaapaltfm