Aanloop (14)

3 feb. 2020, Nadat ik eerder Huey Lewis & The News heb geplaatst met ‘The Power Of Love’ uit de ultieme 1985 film ‘Back To The Future’ staat er een bericht van Burgemeester David Moolenburgh of ik ook eens naar twee albums wil luisteren. David noemt er twee. ‘Love’ van The Cult en ‘Steve McQueen’ van Prefab Sprout. De laatste ken ik van de dagen dat Rob Stenders nog bij de VARA heeft gezeten als presentator van de Verrukkelijke Vijftien.
Reden waarom ik onder meer naar het album ‘Steve McQueen’ ben gaan luisteren, heeft te maken dat David (net als zijn besturende collega Jaap Bond) een goede muzikale smaak hebben. Daarnaast stamt het album ‘Steve McQueen’ uit 1985 en dat past in de reeks muzikale aanlopen naar een nieuwe Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort omdat 1985 het laatste jaar is geweest dat de Formule 1 op het Zandvoortse circuit heeft rondgereden. Daarnaast zal ik in dat eerste weekend zelf hoogstwaarschijnlijk een rol toebedeeld krijgen bij ZFM Zandvoort, waarbij ook dat jaar terugkomt.
Zoals eerder geschreven. Even geen hits, maar gewoon even iets anders en blij toe, want ik doe niets voor niets Alternative FM. Prefab Sprout geldt in het Verenigd Koninkrijk als een band die drijft op de teksten en creativiteit van ‘Paddy’ McAlloon. Als de band in 1984 hoort hoe Thomas Dolby op de radio positief praat over hun eerste album ‘Swoon’, neemt Mc Alloon contact op. Het resulteert in het album ‘Steve McQueen’. Het heeft mij even wat tijd gekost om het album te beluisteren en voor een klein deel te doorgronden. In die tijd wordt ik vergiftigd met ‘mainstream’ alhoewel het zaadje om alternatieve muziek te draaien al deels is geplant.
Daarom heeft de Verrukkelijke Vijftien met radioheld Rob Stenders daarin ook een rol gespeeld en is het soms Stenders die op de nationale radio eigenzinnig bands of muzikanten onder de aandacht weet te brengen. Precies waar het medium ook voor bedoeld is en ben ik David dankbaar dat dit album van Prefab Sprout weer eens onder de aandacht komt. Terecht, want er staan songs op die nog steeds staan als een huis.
Zeker wanneer je ‘When Love Breaks Down’ afluistert. Ik begrijp er ook niks van dat het drie keer nodig heeft gehad om door te komen in de Engelse hitlijsten. Pas in oktober 1985 omarmt muzikaal Engeland het nummer pas. Wie goed naar de song luistert, hoort heel duidelijk Dolby er in terug.


Jaap Koper
@jaapaltfm