Aanloop (15)

3 feb. 2020, Na het muzikale verzoek van Burgemeester David Moolenburgh om Prefab Sprout in het overzicht van 1985 op te nemen, licht ik een ander muzikaal genie eruit. Ik denk dat ik met deze keuze ook muziekvriend Sabine Helena een plezier doe.
Reden om terug te kijken in dat muzikale jaar heeft alles te maken met de naderende Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort en dat ik met grote waarschijnlijkheid een rol krijg bij ZFM Zandvoort om in de studio alles wat er om heen gebeurd mee te nemen. 1985 is het jaar geweest dat de Formule 1 zich voor het laatst heeft laten zien op het Zandvoortse circuit.
Dan weer terug naar de muziek. 1984 is al een succesjaar geweest voor een muzikaal genie uit Minneapolis. De film ‘Purple Rain’ doet het goed en dito de soundtrack bij de film. Alleen is Prince, want over hem heb ik het in de jaren tachtig enorm productief. Nauwelijks een jaar later en dus in 1985 komt hij met ´Around in the World in A Day´. De single ´Paisley Park´ brengt de maatschappij niet uit in de Verenigde Staten. Waarom het niet is uitgebracht blijft gissen, maar de titel verwijst naar de plek waar Prince heeft gewerkt in zijn studiocomplex in Chanhassen, Minnesota. Ook is het zijn platenlabel vanaf 1985 met het zo kenmerkende symbool als logo op het label. Althans dat doet de verwijzing vermoeden op Wikipedia.
Nog steeds is zijn muziek springlevend, maar wie de vele beelden heeft gezien van zijn optredens weet wel waarom Prince een genie. Ik heb het beeld gezien, waarop Prince binnen een nummer zijn gitaar afgeeft en de drumsticks overneemt van Sheila E. die op haar beurt weer op het podium de danspartijen en vocalen verzorgt. Niet veel later staat ´His Royal Badness´ zelf weer op het podium alsof er niets aan de hand is. Een alleskunner dus en dat bewijs levert hij ook.


Jaap Koper
@jaapaltfm