Aanloop (18)

7 feb. 2020, Er is een storm in aantocht, maar toch weerhoud het mij er niet van om de volgende aanloop te nemen uit het muzikale jaar 1985. Het jaar van de laatste Grand Prix voor Formule 1 wagens op het Circuit Zandvoort. Het dient allemaal als aanloop naar de vernieuwde DutchGP. In het weekend zelf kan het zo maar gebeuren dat ik voor ZFM Zandvoort een rol krijg toebedeeld als centrale presentator.
De aanloop van vandaag gaat ook weer over een album. Het is dat mijn collega Willem van Densen mij daar op heeft gewezen. Met Willem heb ik meerdere malen de interviews op het zelfde Zandvoortse circuit afgenomen en daar menigmaal mensen als Jan Lammers, Michael Bleekemolen en andere nationale racegrootheden gesproken. Een van de leukste interviews is met Lewis Hamilton geweest in 2005 als hij de Masters weet te winnen. Het levert wel een knorrige reactie op van de toenmalige perschef Dirk Buwalda.
Willem wijst mij op Kate Bush met een bekend nummer van het album ‘Hounds Of Love’ wat inderdaad is uitgebracht in 1985. Metaforisch is het zeker als je het nummer van Kate Bush er ook naast legt. ‘Running up that hill’ Iets met de Hunserug? Misschien, maar het gaat meer over hoe mannen naar vrouwen kijken en andersom. In de song vraagt Kate zich af hoe het kan zijn als je dat voor een dag kunt doen. Een ‘deal met God’ sluiten.
Metaforisch gezien, denk ik ooit aan Max Verstappen die een keer een vraag krijgt of hij het misschien anders heeft kunnen oplossen. Verstappen reageert dat hij in de auto zit en niet de anderen. Daar zit ook de overeenkomst. Hoe reageer ik bij een inhaalactie als ik zelf in die Red Bull zit? Het is zoiets als de beste stuurlui die aan wal staan. Daarom probeer ik mij buiten de discussies te houden als Max een keer de bocht mist of een keertje uitvalt. Hij zit in de auto en niet ik. Dat is de metafoor die ook bij de song past. 

Jaap Koper
@jaapaltfm