Aanloop (20)

9 feb. 2020, Zeg Koper…Doe je ook iets aan Nederlandstalig uit dat mooie jaar 1985? Jawel! En het mooie…De band bestaat nog steeds en dat komt, omdat ze het nog steeds leuk vinden om op het podium te staan, wat ik afgelopen seizoen bij de Rob Acda Award in het Patronaat Haarlem nog heb meegemaakt.
Voor diegenen die dit voor het eerst lezen. In de aanloop naar de Dutch Grand Prix in het eerste weekend van mei op het Circuit Zandvoort, lijkt het mij leuk om eens terug te kijken in 1985. Dat is het laatste jaar geweest dat de Formule 1 op het Zandvoortse circuit heeft rondgereden. In die dagen is er nog geen sprake van ZFM Zandvoort dat op de kop af, pas vijf jaar later te horen is in de Zandvoortse huiskamers.
Terug naar die band. Genoemd naar een dijk in Amsterdam en eigenlijk steunend op de kwaliteiten van Huub van der Lubbe. Vandaag de dag nog steeds het gezicht van De Dijk, want over die band heb ik het. Het is ook dat moment van afgelopen seizoen Rob Acda Award dat De Dijk in de grote en bovenzaal van het Patronaat speelt en wij van de radio eigenlijk zo maar de kleedkamer van de heren binnen kunnen komen. Je kunt dus zeggen: ‘Binnen zonder kloppen’. Dan is er de vraag of Huub het leuk zal hebben gevonden als ene Japie Koper van Alternative FM even zijn hoofd om de deur steekt? Ik denk het niet. De hoogtij dagen van de Nederlandstalige popmuziek in de jaren tachtig ligt dan eigenlijk al achter ons, maar De Dijk blijft elke keer verbazen met nieuw materiaal.

Jaap Koper
@jaapaltfm