Aanloop (24)

13 feb. 2020, Je doet een programma of niet. Vanavond in Alternative FM een dikke kans dat ik deze ga draaien. Alles heeft te maken met de elektro kant van deze Britse popband die groot is geworden in de jaren tachtig. In 1985 brengen zij dit nummer uit, maar valt deze nauwelijks op, omdat een live versie van ‘Just Can’t Get Enough’ door de nationale muziekzenders meer naar voren wordt geschoven.
Ook dit nummer is weer uit 1985 en is geschikt om mee te nemen in de serie muzikale aanlopen naar de Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoortdie in het eerste weekend van mei zal gaan plaatsvinden. 1985 is het jaar wat ik gebruik, omdat dit het jaar is geweest dat de Formule 1 voor het laatst te zien en het te horen is geweest tussen de Zandvoortse duintoppen. Voor mij persoonlijk kan het zo maar zijn dat ik op racedag bij ZFM Zandvoort de boel aan elkaar loop te praten en er muziek uit 1985 in doorgaat klinken.
Depeche Mode geldt voor mij als een Britse band die het begrip ‘pop noir’ een dimensie heeft gegeven. Hoewel elektro de basis vormt, zijn er ook nummers waar krachtige beats op zijn te horen. Die zijn min of meer vanaf de tweede helft van de jaren tachtig gebruikt tot en met midden jaren negentig.
Songinhoudelijk lijkt het mij meer te gaan over hoe iemand zich kan uiten op het vlak van de liefde en zich daarbij onbegrepen voelen. Dat is wellicht het teken in de tijd waar we nu in leven met het gebruik van sociale media. Je schrijft wat af, maar als het gevoel ontbreekt in de tekst, kan de andere kant dat totaal verkeerd uitleggen of opvatten. Een ruzie is zo geboren. Juist dat hangt als een donkere deken over dit nummer.


Jaap Koper
@jaapaltfm