Aanloop (25)

14 feb. 2020, Veel songs kun je op verschillende manieren uitleggen en je kunt er zelfs metaforen op loslaten. Dat kan ook met deze song van The Cure uit 1985. Alternatief en toegankelijk tegelijkertijd.
Het jaar 1985 is niet zo maar gekozen, omdat ik bezig ben met een serie muzikale aanlopen in de richting van de Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort. Het jaar 1985 is het laatste jaar geweest dat de koningsklasse van de autosport ooit te zien en te horen is geweest tussen de Zandvoortse duinen en er nog geen sprake is geweest van een lokale zender ZFM Zandvoort, waar ik hopelijk wel wat voor kan gaan doen tijdens het eerste weekend van mei.
Van Robert Smith kun je veel zeggen. Met deze song is hij in staat om er een vrolijke deun te geven aan ‘In Between Days’. Een haast depressieve song waarbij je misschien je toch prima bij kunt voelen. De song zal gerust ergens anders overe gaan, maar metaforisch en exemplarisch voor een naderende Formule 1 race is deze misschien wel.
Lang gewacht en toch gekomen. Zandvoorters die in 1985 afscheid hebben moeten nemen van het vertrouwde laatste weekend van augustus als jankende motoren door de duinen klinken. Met misschien de V12 van een Ferrari misschien wel het meest in het gehoor liggend.
Het refrein:
‘Come back, come back,
Don’t walk away,
Come back, come back,
Come back today,
Come back, come back,
Why can’t you see
Come back, come back,
Come back to me,
en de daarbij behorende kreet ‘without you’ vertellen misschien wel het gemis. Het gemis van een vriend. Een huilende of lawaaimakende vriend en dit tot ontsteltenis van de anderen die wat meer rust willen. Eigenlijk vind ik hem wel leuk, maar dat oordeel laat ik aan jullie zelf over.


Jaap Koper
@jaapaltfm