Aanloop (26)

15 feb. 2020, ZFM Zandvoort heeft afgelopen weekend haar 30 jarig bestaan gevierd met een absolute hoofdrol voor Rob Harms die al bij het meubilair van de omroep hoort. Dat is vijf jaar na 1985. Je weet dan wel waar ik naar toe wil of niet. Naar de voorgeschiedenis van deze lokale omroep.
In 1985 is er al een kleine radiozender in Zandvoort begonnen onder de naam ‘Soulsonic’. Initiatiefnemers Bert Bosman en Pim Bergkamp die zelf later ook voor ZFM Zandvoort actief is en een rijk verleden heeft bij Counterpoint Amsterdam. Soulsonic is de aanleiding voor mij en wellicht ook voor Rob geweest om radio te gaan maken.
Het past ook in de muzikale aanlopen naar de Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort en het laatste jaar dat de Formule 1 op het Zandvoortse circuit heeft rondgereden. Tenslotte mogen wij radiomakers van ZFM Zandvoort onze eigen geschiedenis niet zo maar overboord gooien. Wellicht dat ook deze kandidaat is om voorbij te komen in dat eerste weekend van mei.
Dan de dame zelf. Evelyn Champagne King kennen de meesten van ‘Shame’ aan het eind van de jaren zeventig. Toch is ze ook in de jaren tachtig actief geweest en in 1985 brengt King ‘A Long Time Coming’ uit. R&B Soul, die ik dan in Amsterdam ben op gaan halen, omdat je iets wilt draaien wat een ander nog niet doet. Hoewel ik nog in dat jaar nog moet beginnen met radioprogramma’s maken. Wel is de kiem daar gelegd en dit is een nummer die we ook veelvuldig hebben laten horen op ZFM

Jaap Koper
@jaapaltfm