Aanloop (28)

Ik ga onvermoeid door met de muzikale aanlopen uit 1985. Het jaar waarin de laatste Nederlandse Grote Prijs van Nederland is verreden op het Circuit Zandvoort. Het is het jaar wat ik gebruik als muzikale aanloop naar de Dutch Grand Prix in het eerste weekend van mei en waar ik misschien mijn tentje in de studio van ZFM Zandvoort mag gaan opslaan om het spektakel van meerdere kanten te gaan volgen.
Met deze keuze komen een aantal dingen samen. Het is 35 jaar geleden dat er een Formule 1 race heeft plaatsgevonden, maar 2020 is een jaar dat iedereen in dit land al 75 jaar in vrijheid kan leven. Het is ook de strekking van dit verhaal van Phil Lynott en Gary Moore die de zinloze kant van de problemen in Noord-Ierland belichten. Allemaal terug te horen in deze song.
Politiek? Misschien, maar als je straks als toeschouwer getuige bent van het grote spektakel op het Zandvoortse circuit, betekent het ook dat er verschillende mensen bij elkaar zijn en die eigenlijk maar één ding hopen. En dat is dat Max Verstappen de race gaat winnen in zijn jacht naar de wereldtitel. Dan maakt het niet uit welk geloof je aanhangt, wat je politieke kleur is of wie je bent en wat je denkt. Een dikke kans dat de kleur ‘oranje’ is. Ik denk dat ook zo moet zijn.
Een stukje tekst wat mij aanspreekt in deze song, is de tekst: ‘Death is just a heartbeat away’. Na 3 mei mogen we dan op 4 en 5 mei dan weer even stilstaan, omdat het 75 jaar geleden is dat er een donkere bladzijde in de wereldgeschiedenis is omgeslagen.


Jaap Koper
@jaapaltfm