Aanloop (39)

28 feb. 2020, Midden jaren tachtig breekt een van oorsprong Nigeriaanse zangeres door. Ze heet Helen Folesade Adu. In 1985 brengt zij haar tweede studio album uit, die min of meer doorgaat waar zij op haar debuutalbum mee is gestopt.
1985 is het jaar wat ik heb uitgekozen als jaar omdat het dit jaar 35 jaar geleden is dat hier in Zandvoort voor de laatste keer de Formule 1 wagens voor een Grote Prijs van Nederland over het Zandvoortse asfalt hebben gereden. Het is dit jaar in mei dat de Dutch Grand Prix weer opnieuw gaat plaatsvinden op het Circuit Zandvoort en dat in de lijn der verwachting een lokale omroep als ZFM Zandvoort daar iets mee gaat doen.
Voor Facebookvriend Sabine Helena zullen de klanken van Sade wellicht als muziek in de oren klinken. Bovendien heeft dit nummer ook in een lange versie het juist goed gedaan in dancings en discotheken. Waarom? Je kunt je helemaal onderdompelen in de rustige klanken van Sade en in deze woelige tijden van verhitte discussies over een autorace op een circuit kan dat wel eens een aangenaam rustpunt zijn. Metaforisch gesproken, is het ‘Never As Good As The First Time’ die de meeste Zandvoortse inwoners hebben met het Zandvoortse circuit. Veel van deze inwoners die het Circuit Zandvoort in hun hart hebben zitten, kennen hun eigen herinneringen. Dat zit ook in deze song verborgen. ‘Good times they come and they go’. De liefde die sommige dorpsbewoners hebben als zij even de ogen dicht hebben en bijvoorbeeld Stirling Moss over de baan zien rijden. Wat later in de jaren zestig met grootheden als Jim Clark, Graham Hill en Jack Branham.
Mijn herinneringen reiken terug vanaf het moment dat James Hunt zijn tweede overwinning behaalt in 1976. Vanaf dat moment maak ik de daaropvolgende Formule 1 races mee tot en met 1984. De laatste van 1985 zie ik bij mijn vader in zijn woning aan de Van Lennepweg op televisie waarin commentator en tegenwoordig sportief directeur van de Dutch Grand Prix Jan Lammers met een stijgende spanning in zijn stem de tweestrijd tussen Alain Prost en de latere winnaar Niki Lauda verslaat. ‘Never As Good As The First Time’. Een zin met een lange naklank uitgevoerd door de zwoele stem van Sade.


Jaap Koper
@jaapaltfm