Aanloop (40)

29 feb. 2020, De veertigste muzikale aanloop is wederom een ‘dance classic’ uit 1985 en komt uit de roemruchte Zandvoortse radiogeschiedenis en komt min of meer wederom uit de keuken van ‘Soulsonic’ waar Pim Bergkamp één van de twee initiatiefnemers van is geweest.
De serie muzikale aanlopen naar de Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort ben ik begonnen vanaf het moment dat er ongeveer nog honderd dagen naar het evenement zijn te gaan. Dat klopt wel, want het zijn er inmiddels ongeveer zestig nog te gaan. Het jaar 1985 heb ik gekozen, omdat dit het jaar is geweest dat de laatste Nederlandse Grote Prijs is verreden op het Zandvoortse asfalt. Net als alle andere aanlopen, kan ook deze zo maar terugkomen in de marathon uitzending die ZFM Zandvoortwellicht gaat maken rondom de Formule 1.
Ooit heeft Billy Joel nog eens een album uitgebracht met deze titel, alleen is het hier een naam van Britse jazz r&b funk groep uit Manchester. De band begint in 1980 en heeft in het club circuit een paar grote hits op hun naam staan, zoals deze. Ook deze band is gretig gedraaid in het midden van de jaren tachtig door Zandvoortse etherpiraten en zo af en toe draait ook Rob Harms deze op een regenachtige zaterdagmiddag.
Inhoudelijk gezien komt het element emotie weer terug in de menselijke verhoudingen terug. Eigenlijk zit het vernuft meer in het muzikale arrangement, omdat die 35 jaar na dato nog moeiteloos in het nu kan worden geplaatst. Het is het beeld van een zomerse dag op het strand, terwijl je wellicht even in de herinneringen duikt. Ook de minder prettige momenten, kunnen dan een rol spelen bij het horen van deze song.


Jaap Koper
@jaapaltfm