Aanloop (46)

6 maart 2020, Het begin van de Live Aid serie, want dit is het grote muziekconcert geweest wat in 1985 is gehouden om geld op te halen voor hongerende en stervende kinderen in Afrika. Initiatiefnemers zijn onder meer Midge Ure en Sir Bob Geldof. De één speelt op dat moment een belangrijke rol bij Ultravox de ander is frontman bij de Boomtown Rats. Na Band Aid is dit dan het resultaat om aandacht te vragen voor andere zaken in de wereld.
Waarom ik het meeneem in de muzikale aanloop naar de Dutch Grand Prix op het Circuit Zandvoort heeft te maken dat er op muzikaal vlak wel wat te genieten valt in dat jaar. Hoewel sommige nummers niet uit 1985 stammen, heeft het wel degelijk te maken met het jaartal waarin hier dat grote autosportevenement heeft plaatsgevonden. Ik geef toe dat het een behoorlijk contrast is, als het gaat om een miljoenencircus terwijl er verderop in de wereld kinderen nauwelijks of geen eten hebben.
Om bij het begin te beginnen. Elton John is één van de muzikanten die te zien is tijdens Live Aid en speelt vol vuur. Op dat moment is hij al bezig met een album wat later dat jaar nog verschijnt. Het is alleen al de introductie van stand up comedian Billy Connolly waarmee het publiek al opgezweept wordt. In het achtergrondkoortje zingt ook Kiki Dee mee, die tijdens het optreden van Elton John ook nog op de voorgrond komt met ‘Don’Go Breaking My Heart’. Goed om mee te beginnen.

Jaap Koper
@jaapaltfm