Aanloop (48)

8 maart 2020, Gisteren is het een dag van blauwbekken geweest op het Circuit Zandvoort. In de zomer van 1985 is dat een iets ander verhaal geweest. In augustus van dat jaar rijden de Formule 1 wagens daar voor het laatst en in aanloop naar de Dutch Grand Prix in mei haal ik muzikale hits en nummers uit 1985 even terug, omdat die wellicht voorbij kunnen komen in de uitzending van ZFM Zandvoort rondom deze race.
In hetzelfde jaar en een maand voor de laatste Nederlandse Grand Prix is er ook het muziekspektakel Live Aid met een serieuze boodschap. De optredens zijn in Wembley en het John F. Kennedystatdion in Philadelphia. Die laatste locatie vormt het decor voor deze opname van The Pretenders. Vorig jaar is Chrissie Hynde nog in Nederland geweest en van een pensioengerechtigde leeftijd is nauwelijks sprake. Gewoon lekker spelen en dat ook nog eens vol overgave doen.
The Pretenders staan een beetje bekend als een wat ruig bandje, maar op Live Aid laat Chrissie Hynde met een spat- en loepzuivere stem horen hoe het ‘Back On The Chain Gang’ laat horen. Dan moet je wel wat kunnen en daarom neem ik die mee in de tiendelige Live Aid reeks mee uit 1985 als muzikale aanloop. 

Jaap Koper
@jaapaltfm