Aanloop (5)

25 jan. 2020, Met nog minder dan 100 dagen te gaan naar de Dutch Grand Prix die in het eerste weekend van mei gaat plaatsvinden op het Circuit Zandvoort graaf ik in het muzikale jaar van 1985. Dat jaar is tenslotte het laatste jaar geweest dat het Zandvoortse circuit onderdak heeft geboden aan de Formule 1. In het eerste weekend van mei ben ik betrokken ben voor ZFM Zandvoort en daarom lijkt het mij leuk om eens te kijken wat 1985 allemaal heeft voortgebracht. Voorlopig ben.ik van plan om het nog wel even vol te houden.
De aanloop van vandaag heeft te maken met een verbinding uit 1985 naar het nu. Het is niet alleen een DutchGP wat gaat komen, maar ook een nieuwe James Bond film zal dit jaar te zien zijn in de bioscoop. De nieuwste Bond film heet ‘No time to die’ en ook in deze film zal Daniel Craig te zien zijn als 007. Daarmee komt zijn totaal op vijf. Er is echter één acteur die er meer op zijn naam heeft staan als het gaat om de officiële Bondfilms en officieus zijn het er eigenlijk twee. Officieus zijn Sean Connery en Roger Moore met zeven Bondfilms recordhouder als het gaat om de rol van de geheim agent en officieel is het alleen Moore.
In 1985 is het de laatste keer dat Moore de rol van James Bond speelt en spelen in ‘A view to a kill’ ook Christopher Walken en Grace Jones mee in deze film. Zoals bekend heeft Moore met typische humor gestalte gegeven aan 007. In deze film is daar ook een staaltje van terug te zien als hij bij zijn tegenspeelster Tanya Roberts het huis binnendringt en een kat onverwacht wegspringt. Later na een gevecht met de slechteriken vraagt Roberts aan Moore of hij trek heeft om wat te eten waarop Moore droogjes zegt: ‘What are you serving? Whiskas?’. In hetzelfde jaar dat er een Nederlandse Grand Prix weer te zien zal zijn, is er voor de Bond liefhebber ook een nieuwe film. Het titelnummer van de Bondfilm uit 1985 is van Duran Duran.


Jaap Koper
@jaapaltfm