Aanloop (6)

26 jan. 2020, Ik doe nog steeds mijn eigen challenge. Met nog minder dan 100 dagen te gaan naar de Dutch Grand Prix die in het eerste weekend van mei gaat plaatsvinden op het Circuit Zandvoort graaf ik in het muzikale jaar van 1985. Dat jaar is tenslotte het laatste jaar geweest dat het Zandvoortse circuit onderdak heeft geboden aan de Formule 1. In het eerste weekend van mei ben ik betrokken ben voor ZFM Zandvoort en daarom lijkt het mij leuk om eens te kijken wat 1985 allemaal heeft voortgebracht. Vandaag lukt het mij eveneens om iets te vinden uit het muzikale jaar.
De jaren tachtig staan ook haast synoniem voor een man die als stand up comedian is begonnen. Een Kees van Amstel, maar dan in de Verenigde Staten. Hoewel… Ik kijk er wel naar uit of ook Kees kan acteren. Deze man kan dat in ieder geval wel. De link naar het heden is het nieuwe deel van ‘Coming to Anerica’. In 1987 speelt deze fijne fijnerik samen met Arsenio Hall de hoofdrollen. Eddie Murphy breekt echt door als acteur met de rol van Axel Foley in ‘Beverly Hill Cop’, maar heeft ondertussen dan al een staat van dienst als stand up comedian.
Murphy kan ook zingen, maar dan hebben we het even niet over zijn strot die hij opzet bij ’48hrs’ en ‘Another 48 hrs’, waar hij het nummer ‘Roxanne’ van Sting en The Police een totaal andere draai geeft. Nee…Hij raakt bevriend met Rick James die inmiddels ook zijn sporen heeft verdiend in de soul en funk muziek. James bemoeit zich ook met dit nummer en is er zelfs ook op te horen. De vriendschap tussen Murphy en James blijft onvoorwaardelijk en onverwoestbaar ook als James later in aanraking komt met de Amerikaanse justitie. In 1985 brengt Murphy dit nummer uit.


Jaap Koper
@jaapaltfm