Aanloop (8)

28 jan. 2020, De datum voor de Dutch Grand Prix kruipt dichterbij. Terwijl het Formule 1 team van Red Bull geheimzinnig doet over wat promotionele activiteiten voor diezelfde Dutch Grand Prix, kijk ik terug naar 1985. Dat is het laatste jaar dat de Formule 1 voor het laatst te zien is geweest op het Circuit Zandvoort. Als de koningsklasse in het eerste weekend van mei terugkeert ziet het er naar uit dat ik in de studio van ZFM Zandvoort zal zitten en uiteraard, graaf ik dan in het muzikale jaar van 1985.
Vandaag is het niet echt een nummer uit 1985, maar een nummer dat wel in de eerste week van 1985 terug te vinden is in de Nederlandse Top 40. Het is de muzikale erfgenaam van Beatle John Lennon. Zijn zoon Julian brengt in 1984 het nummer ‘Too late for goodbyes’ uit en dat nummer schopt het ver in de eerste weken van 1985. Lennon komt ermee tot nummer 10 in de eerste week en staat dat op dat moment zes weken genoteerd in de Top 40.
Tot zover de statistieken. Dan het nummer zelf en de video. Julian is geboren in Liverpool en volgens een paar geraadpleegde websites is zijn verhouding met zijn vader John op zijn zachtst gezegd ‘stroef’ te noemen. In verschillende interviews heeft de zoon van Lennon gezegd hoe hij over zijn vader heeft gedacht. Bij het horen en luisteren van het nummer ‘Too late for goodbyes’ zul je misschien kunnen denken dat daar iets in terug is te horen. Het is allerminst het geval, want Julian heeft het geschreven Op de website Songfacts lees ik het waarom van deze song. ,,Aanvankelijk ging het om een ​​meisje, een relatie,” zegt hij daar. “Toen waren het een paar andere vrienden in de kamer en ik stuiterde ideeën heen en weer. Ik kreeg net die specifieke zin en titel en het leek te blijven. Dus het was logisch voor mij, en voilà! Bob is je oom. Dat is het. Geen verborgen agenda’s daarover”, zegt Lennon over die song.
Op de song is de vermaarde mondharmonicaspeler Toots Thielemans te horen en is de clip geregisseerd door de bekende Amerikaanse regisseur Sam Peckinpah. Als je de titel ruim uitlegt, moet Bernie Ecclestone in 1985 hetzelfde hebben gedacht bij het niet verlengen van het contract met het Zandvoortse circuit. ‘Too late for goodbyes’.