Menu

106.9 fm | Kabel 104.5 fm

recensies

Muziek

Dromerige akoestische indy

  • Geschreven door Super User

Geschreven door Jaap Koper,

Bij de Albeda Muzikant en Producer Academie zijn nu een tweetal muzikanten in Alternative FM geweest. In februari 2016 is Danielle van Doorn geweest en afgelopen zomer heeft ook Suzanne Sanders een optreden gedaan in de studio van ZFM Zandvoort. Deze maand heeft Lysa Anne haar debuut EP ‘Be a nobody’ uitgebracht. Ook zij heeft dezelfde opleiding doorlopen als de twee eerder genoemde muzikanten.lysa anne be a nobody zfmzandvoort nl

Achter Lysa Anne schuilt Lisanne de Koning die enkele jaren terug samen met Dillan Sondervan van LowaddictsSoundssystem in de finale heeft gestaan van Rob Acda Award in de Haarlemse Patronaat. Het spelen in finales, gaat Lysa Anne goed af, want eerder dit jaar wint zij de popprijs Jong Quite Quiet Delft waarbij jurylid en muzikant Michel Ebben uit Rotterdam nogal onder de indruk is van Lysa Anne’s kunnen.

Daar is ook alle aanleiding voor, want één van de opdrachten die het Albeda heeft is een tastbaar resultaat van al het noeste werk uitbrengen. Dat heeft Lysa Anne gedaan met vier nummer op ‘Be a nobody’. Allereerst is er de spatzuivere stem die Lysa Anne laat horen. Daarnaast neemt zij met haar akoestische gitaarspel je mee naar een andere wereld. Dromerige en akoestische songs, waarbij vooral ‘Let’s be real’ en ‘Won’t grow old’ opvalt. ‘Let’s be real’ gaat in mijn optiek over redelijkheid, realiteit en duidelijkheid. Een mens wil niet beknot worden, een mens hoort haar of zijn vleugels uit te slaan. Jezelf niet in de weg willen zitten en nog meer wijsheden die bij de groei van een individu horen. Kortom een volwassen popsong

Lees meer

De L is in de maand (3)

  • Geschreven door Super User

Geschreven door Jaap Koper,

In maart zijn twee albums uitgebracht en één EP. De titel is niet voor niets gekozen, omdat het gaat om Lenya, Lakshmi en Logue en omdat de letter L ook in deze maand zit.18052912 120332000359018908 431997237 n

Kortom een drieluik. Na Lenya en Lakshmi het sluitstuk met de EP ‘Some kind of glimmer’ van Logue. Een band van vier jonge muzikanten uit Rotterdam. Het lukt frontman Sjoerd van Heumen en de zijnen om in 2014 de aandacht te trekken van Innercore Music, waar de bekende A&R manager Menno Timmerman erg gecharmeerd is van de nummers ‘Cold Hearts’ en ‘Inconsolable’. Voor Timmerman aanleiding om met Logue meer nummers op te gaan nemen. Na twee losse tracks ‘Jump the Gun’ en ‘Envy You’ gaat het al wat rapper met de groep en zijn ze te horen op de landelijke radiozenders.

Ik ben eerlijk, want het is dankzij diezelfde Menno Timmerman dat ik aan Logue ben gekomen via de sociale media. Inmiddels is het 2017 en heeft Logue na hun debuut met ‘Cold Hearts’ uit 2014 nu de tweede EP ‘Some Kind Of Glimmer’. Met die EP klinkt de band al behoorlijk robuust waarmee Logue hun muzikale mogelijkheden verder zijn verkennen. Mainstream maar wel met een vette indy sound en dat vinden radiomannetjes zoals ik wel prettig.

Inhoudelijk hebben de jongens zeker ook nog wat te melden. Het ongekende verlangen klinkt in elk nummer door. ‘Queen Of Hearts’ zit al in het hoofd van schrijver Kluun. Wat wil je ook als je in het nummer terug hoort dat je in elke relatie beter je kaarten op tafel kunt leggen. Hoewel geen enkele liefdesrelatie geen kaartspel moet zijn, is misschien dat wel wat ik eruit haal. ‘The Hunted’ lijkt wel te gaan over een relatie die voorbij is gegaan en weer terug gaat naar de herinnering waar een relatie mee is begonnen. De jacht om toch te krijgen wat je wilt. ‘Your the hunter and I am the deer’ is misschien wel een treffende lijn uit deze song.

 

Lees meer

De L is in de maand (1)

  • Geschreven door Super User

Geschreven door Jaap Koper

 

De L is in de maand (1)

In maart zijn twee albums uitgebracht en één EP. De titel is niet voor niets gekozen, omdat het gaat om Lenya, Lakshmi en Logue en omdat de letter L ook in deze maand zit.lenya the hatch zfm

Kortom een drieluik. Om met Lenya te beginnen. Ooit in 2012 is Lenya te horen geweest met ‘Setting Clocks’ en is ze te gast geweest in Alternative FM. Alleen heeft ze in die periode eigenlijk echt haar eerste schreden gezet in de muziek met ‘Backwoods’. In die uitzending heeft Lenya al laten horen dat ze beschikt over goede songwriterskwaliteiten.

Inmiddels vijf jaar later, heeft de Rotterdamse Julia Reinhold die achter Lenya schuilt haar eerste echte album ‘The Hatch’ uitgebracht. Op het hele album heeft Lenya gebrui gemaakt van strijkers. Zowel de viool als de cello spelen op het tien nummers tellende album een rol.

‘Son to the other girl’ heeft een intro die doet denken aan het nummer ‘If you can’t give me love’ van Suzy Quatro. De song laat veel over ons zelf horen, omdat elk mens geheimen heeft, maar die niet we niet altijd willen delen. Dat kan voor de nodige spanningen zorgen, wat uitkomt in deze song.

‘Icarus’ is een haast gedragen song waar Lenya de piano prominent aan bod laat komen. Wijsheid, eenzaamheid en de droom om ergens hoog boven de grond te komen. Tegelijkertijd is de lucht toch ook begrensd en is de link met de mythische figuur ‘Icarus’ niet zo maar gekozen. Het is een leidje waar je eigenlijk alles even vergeet, maar waar je tegelijkertijd ook de realiteit moet kunnen aanvaarden.

Lees meer

De L is in de maand (2)

  • Geschreven door Super User

Geschreven door Jaap Koper, foto: Kim Balster
17909203 120332000181926179 826424003 n

De L is in de maand (2)

In maart zijn twee albums uitgebracht en één EP. De titel is niet voor niets gekozen, omdat het gaat om Lenya, Lakshmi en Logue en omdat de letter L ook in deze maand zit.

Kortom een drieluik. Na Lenya is het nu de beurt aan Lakshmi en eigenlijk LAKSHMI op Facebook. Toch ga ik in kleine letters verder. Ik heb eenmaal het lot van Alternative FM en dat is dat wij talentvolle muzikanten groot zien worden en dat ik alleen maar met ziel en zaligheid over kan schrijven zonder dat het wat oplevert om de schoorsteen te laten roken.

In 2014 komt Lakshmi Swami Persaud met een vleugje mystiek binnen, bij ons in de studio van ZFM Zandvoort. Twee nummers speelt ze en zij begeleidt zichzelf op de keyboard. Meer niet, want er moet wat te raden overblijven. Dat heeft Lakshmi gehouden. Tijdens haar studiobezoek maakt Lakshmi op dat moment nog kans om te winnen in de categorie bands van de Grote Prijs van Nederland.

Via die competitie wordt de inwoonster van Haarlem opgepikt door de landelijke media en is de rest historie, want na een optreden in ‘De Wereld Draait Door’ is ze een graag geziene festivalmuzikant. Op het moment van schrijven is ze deze week wederom in dat programma geweest. Ze krijgt presentator Matthijs van Nieuwkerk stil, door te vragen wat hij van haar album vindt.

Lakshmi is het beeld van een meisje wat ik als jonge gast hebt gehad in de jaren tachtig. Donkere muziek, met prominent de keyboards en de synthesizers, met daaromheen een doorzichtig en mysterieus geluidsgordijn. Daarom vind ik misschien ‘I’ll be on my way’ op dit moment wel het beste nummer van 2017.

Jo Lemaire et Flouze komen in mijn gedachten terug. Het zelfde meisje. Donker, mysterieus en haast onaantastbaar. ‘Je Suis Venue te Dire Que je M'en Vais’.Verdriet in dat liedje van Serge Gainsbourg heeft daar de overhand. Ik heb iets met ‘pop noir’ en dat dateert al van de jaren tachtig en zij brengt dat terug in mijn vijftigjarige ziel. Alsof Doc Emmett Brown met zijn DeLorean mij weer terugbrengt in de jaren tachtig.

Lees meer

Ruud Houweling

  • Geschreven door Super User

Geschreven door Jaap Koper


ThuiswedstrijdRuud Houweling bij ZFM
Een foto die nu niet door mij is gemaakt, maar door Edwin Keur. Hij is de buurman van Ruud Houweling die wij gisteren op bezoek hebben gehad. Op de fiets en gitaar in de arm op weg naar de Zandvoortse studio. Van de watertoren en dan naar beneden afzakken.
Ons kent ons, maar Ruud heeft ook nog wat te vertellen over het album 'Erasing Mountains'. Het idee krijgt hij na de soundtrack bij het NTR programma De Gouden Eeuw. Wie de nummers beluistert kan het landschap van bossen en heuvels tot zee en strand zien.

Lees meer

ZFM Zandvoort

Studio
Tolweg 10A
023 5730393
Correspondentieadres
ZFM Zandvoort
Postbus 436
2040 AK Zandvoort
Mail de redactie