Menu

106.9 fm | Kabel 104.5 fm

De L is in de maand (1)

Geschreven door Jaap Koper

 

De L is in de maand (1)

In maart zijn twee albums uitgebracht en één EP. De titel is niet voor niets gekozen, omdat het gaat om Lenya, Lakshmi en Logue en omdat de letter L ook in deze maand zit.lenya the hatch zfm

Kortom een drieluik. Om met Lenya te beginnen. Ooit in 2012 is Lenya te horen geweest met ‘Setting Clocks’ en is ze te gast geweest in Alternative FM. Alleen heeft ze in die periode eigenlijk echt haar eerste schreden gezet in de muziek met ‘Backwoods’. In die uitzending heeft Lenya al laten horen dat ze beschikt over goede songwriterskwaliteiten.

Inmiddels vijf jaar later, heeft de Rotterdamse Julia Reinhold die achter Lenya schuilt haar eerste echte album ‘The Hatch’ uitgebracht. Op het hele album heeft Lenya gebrui gemaakt van strijkers. Zowel de viool als de cello spelen op het tien nummers tellende album een rol.

‘Son to the other girl’ heeft een intro die doet denken aan het nummer ‘If you can’t give me love’ van Suzy Quatro. De song laat veel over ons zelf horen, omdat elk mens geheimen heeft, maar die niet we niet altijd willen delen. Dat kan voor de nodige spanningen zorgen, wat uitkomt in deze song.

‘Icarus’ is een haast gedragen song waar Lenya de piano prominent aan bod laat komen. Wijsheid, eenzaamheid en de droom om ergens hoog boven de grond te komen. Tegelijkertijd is de lucht toch ook begrensd en is de link met de mythische figuur ‘Icarus’ niet zo maar gekozen. Het is een leidje waar je eigenlijk alles even vergeet, maar waar je tegelijkertijd ook de realiteit moet kunnen aanvaarden.

 

Ander hoogtepunt is ‘Split love’. Een mysterieus met een haast onheilspellend intro wat uiteindelijk uitmond in vertwijfeling en waarbij er onvermijdelijk keuzes moeten worden gemaakt. Een inkijkje in de ziel van ons allemaal, waar Lenya de muzikale gids is.

‘The Hatch’ laat zien dat Lenya duidelijk in staat is om jeals luisteraar vast te houden in de verhalen die zij vertelt in elk liedje. Muzikaal is het afwisselend en een streling van de trommelvliezen.

ZFM Zandvoort

Studio
Tolweg 10A
023 5730393
Correspondentieadres
ZFM Zandvoort
Postbus 436
2040 AK Zandvoort
Mail de redactie